Velikoformatni XXL tisk

Kaj je tiskanje velikega formata? 

Tudi če je to izraz, za katerega še niste slišali, vidite primere tega načina tiskanja v vsakdanjem življenju. Plakati, transparenti, kartonska stojala v trgovini z živili, vse to je ustvarjeno s tiskanjem velikega formata.

Izraz se nanaša na tiskovine, ki so prevelike za večino standardnih komercialnih tiskarskih strojev. Tiskanje velikega formata, znano tudi kot »tiskanje širokega formata«, uporablja posebno proizvodno opremo, ki lahko prenese dimenzije tiskanja, večje od običajnih. 

Kaj je tiskanje velikega formata in kako se razlikuje od tiskanja širokega formata?

Čeprav se oba izraza pogosto uporabljata kot sopomenka, tisk širokega formata in tiskanje velikega formata nista povsem ista stvar. 

Namesto tega je tiskanje širokega formata neke vrste tiskanje velikega formata. Razmislite o tem takole: »tiskanje velikega formata« se nanaša na natise, ki so večji od običajnega komercialnega tiskalnika, medtem ko tiskanje širokega formata običajno pomeni določeno velikost tiskanja. 

Za kaj se uporablja tiskanje velikega formata? 

Kot smo že povedali, tudi če ne poznate industrijskih izrazov, kot je »tiskanje velikega formata«, verjetno vidite, da se to redno uporablja v praksi.

 

UV tiskanje

UV-tisk je značilna oblika digitalnega tiska, ki vključuje uporabo ultravijolične (UV) svetlobe za strjevanje ali sušenje UV-črnila skoraj takoj, ko se nanese na pripravljeno podlago. Postopek UV tiskanja je edinstven. Substrat lahko vsebuje papir in kateri koli drug material, ki ga lahko sprejme tiskalnik. To je lahko penasta plošča, aluminij ali akril. Ko se UV črnilo porazdeli po substratu, se posebne ultravijolične luči v tiskalniku takoj nanesejo na material preko črnila, ga posušijo in prilepijo na substrat.

Pri UV tisku se uporabljajo specializirana UV črnila. Namesto toplote se za strjevanje črnila na medij, na katerega je natisnjeno, uporabijo visoko intenzivne ultravijolične LED luči. Ultravijolična svetloba tesno sledi črnilu, ko se porazdeli po substratu, posledično se črnilo takoj posuši, ne glede na uporabljeni material (ali materiale). Ker se črnilo skoraj takoj posuši, ne izhlapi in se kot tako ne more razmazati po materialu, na katerega je natisnjeno. Poleg tega se v zrak ne sproščajo HOS, ozon ali strupeni hlapi. Za podjetja, ki cenijo trajnost v svojih procesih tiskanja, bo ta funkcija še posebej zanimiva. Poleg zmožnosti hitrega sušenja in okolju prijaznosti UV-tiskanja je ta način ultravijoličnega tiskanja in s tem povezano obliko prenosa črnila mogoče uporabiti tudi z različnimi materiali, vključno s papirjem, plastiko, folijo, akrilom, peno itd.